Dec 17, 2016

Novogodišnje čarolije nove gradiške vlasti




piše: Miljan Kovač
Nova vlast je građanima Gradiške, pred Novu godinu, priredila brojna iznenađenja.
Ove godine po prvi put imamo „Zimski grad“, a u Zimskom gradu odlično klizalište. Velika je to radost, naročito za djecu i mlade. Oni uživaju i mnogo ne mare koliko nas to zadovoljstvo, dopremeljeno iz susjedne Hrvatske, tačnije iz Rijeke košta.
Razloga za zadovoljstvo imaju i oni koji ne znaju klizati ali su ipak „uklizali“ na opštinski Budžet u kojem će stavka za zaposlene u administraciji u novoj godini biti veća za 450.000 maraka nego u prethodnoj. Toliko će nas, koštati još osamnaest zaposlenih u udobnim opštinskim foteljama. Razloge za zadovoljstvo imaju i oni koji su sa na krilima nove vlasti „uklizali“ u Upravne odbore javnih preduzeća i ustanova, gdje će kao i njihovi prethodnici, mjesečno zarađivati po 500-600 maraka, bez imalo znoja.
Prezadovoljan je i nekadašnji načelnik Opštine Nikola Kragulj. Nakon osam godina vladavine, Gradišku je 2012. ostavio sa više od 40 miliona maraka dugova. Nakon četiri godine vratio se u opštinu kao savjetnik novog načelnika Zorana Adžića. U međuvremenu je bivša vlast na čelu sa načelnikom Zoranom Latinovićem, vratila blizu 18 miliona maraka, od duga koji im je Kragulj ostavio.
Njegovi savjeti će, nama sumnja, dobro doći Adžiću, jer ruku na srce, nije lako toliki novac „domaćinski“ potrošiti.  Osim toga, Skupština opštine je na prethodnom zasjedanju donijela odluku o prihvatanju granta od 1,3 miliona maraka Evropske investicione banke za projekat „vodovod i kanalizacija“. Ako se neko ne sjeća: riječ je o onim sredstvima za koja je sadašnji načelnik prije izbora tvrdio da su propala zbog nemara Zorana Latinovića i tadašnje vlasti i da su preraspoređena drugim opštinama.  
Posebnog razloga za zadovoljstvo ipak imaju novoimenovani načelnici opštinskih odjeljenja. Udobna fotelja, dobra plata,  uticajna pozicija. Da bi što više zadovoljnih bilo postarao se kroz novu sistematizaciju načelnik lično.
Dosadašnje Odjeljenje za urbanizam i stambeno- komunalne poslove podijeljeno je na dva odjeljenja: Odjeljenje za urbanizam i građenje i Odjeljenje za stambeno komunalne poslove.  I kabinet načelnika opštine sada je ustrojen kao posebno odjeljenje, na čelu sa Draganom Ilić.
Nekadašnji načelnik Odjeljenja za inspekscijske poslove, Radomir Pjanić  ima velikog razloga za slavlje – na njegovu sreću Zoran Adžić se ne sjeća da je prije izbora obećavao da na čelu odjeljenja neće biti oni koji su završili privatne fakultete, pa je Pjanića postavio na čelo Odjeljenja za Boračko- invalidsku zaštitu.
Neki tvrde da se načelnik dobro sjeća svoga obećanja, ali ne zna reći „NE“ ekološkoj koalicij „Izvor“, Slavka Dunjića čiji je Pjanić istaknuti kadar.  Iz  „Izvora“ je i nova šefica Šalter sale u Opštini – bivši sekreter Skupštine opštine Nada Živković.
O njenom ranijem iskustvu na „istim ili sličnim“ poslovima svjedoči pravosnažna presuda zbog mlavezacija administrativnim taksama.
Posebnog razloga za novogodišenje slavlje imaće ipak onaj ko bude te sreće da rukovodi novouspostavljenom Turističkom organizacijom Gradiške. U toj organizaciji će biti četvoro zaposlenih, a kako se nezavanično saznaje na njenom čelu će biti Veljko Jovanović. Budžet Turističke organizacije je 120.000 maraka godišnje. To je nova stavka u opštinskom Budžetu koji bi konačno trebao biti usvojen 28. decembra.
Gradiško, srečna ti Nova 2017. godina!