Dec 10, 2016

Koliko će „humanost“ Zorana Adžića koštati građane Gradiške?



piše: Miljan Kovač
Načelnik opštine Gradiška, smanjuje svoju platu da bi pomogao sirotinji. Dobročinstvo nove vlasti na djelu. Ovako, otprilike glase, vijesti koje su ovih dana pristizale iz Gradiške. Uz prvi jutarnji primjerak novina, već sutradan su veseli lokalni dopisnici nazdravljali s načelnikom opštine koji je glasno čitao i divio  se sopstvenoj „velikodušnosti“.
Nažalost sve, bajke pa i ova imaju jedan nedostatak –  nemaju previše veze sa istinom. 
A istina je progovorila samo par dana poslije - na sjednici Skupštine opštine Gradiška.
Istina je da će se u opštini zaposliti još 18 „partijskih vojnika“ i da će plate zaposlenih u opštini ,građane Gradiške godišnje koštati  dodatnih 450.000 maraka. Za toliko je uvećana stavka za plate predviđena Budžetom za narednu godinu čiji je nacrt Skupština usvojila.
Nakon što je načelnik Zoran Adžić, velikodušno predložio da se primanje njemu i funkcionerima opštine smanje za čitavih deset odsto, uslijedio je i jedan velikodušniji prijedlog –Iz opozcionih redova (tačnije iz kluba odbornika PDP-a) predloženo je da se primanja svima, umanje za 20%. Skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, DNS-a Socijalističke partije i ekološka koalicije „Izvor“, nije prihvatila takav prijedlog.
Usvojen je nacrt Budžeta opštine za 2017. godinu, a u njemu se velikoj humanosti u vidu uštede na platama fukcionera, gubi svaki trag.
Novoizabrani načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić, je u vrijeme predizborne kampanje tvrdio da je plata tadašnjeg načelnika opštine 4.800 maraka, i da će on prvog radnog dana, „skresati svoju platu“. Njegovu izjavu su 02.septembra ove godine prenijele „Narodne novine“
Prvog  radnog dana, donijeću odluku kojom će biti skresana plata  načelnika opštine. U vrijeme kada se smanjuju izdvajanja za boračke i socijalne kategorije, načelnik Zoran Latinović prima platu od  4.800 maraka, veću nego premijer i pred­sjednik Republike. Treba podsjetiti da je, dok je tu funkciju obavljao Nikola Kragulj, načelnička plata bila oko tri hiljade maraka. Takođe, smanjiću platu i predsjedniku opštinskog parlamenta koja iznosi 3.600 maraka, za razliku od peri­oda kada je na toj funkciji bio Uroš Grahovac iz SNSD-a, koji je primao oko 2.000 maraka. Potpredsjednici Skupštine opštine Gradiška će biti volonteri”, rekao je tada Adžić prema pisanju ovih novina. Tokom predizborne kampanje u svojim javnim nastupima sadašnji načelnik je više puta ponovio ove tvrdnje.
Prava istina je međutim, da plata načelnika opštine Gradiška iznosi  3.900 maraka i da će sa svim prinadležnostima i nakon umanjenja od deset odsto Adžić mjesečno zarađivati oko 4.000 maraka. 
Na veliku žalost, novog predsjednika skupštine opštine Gradiška Milenka Pavlovića Milera, “humanista” Adžić nije govorio istinu ni kada je prije izbora govorio o visini plate predsjednika Skupštine opštine. Pavlović ipak nema razloga za nezadovoljstvo pošto će nakon  umanjenja od deset odsto mjesečno će zarađivati oko 2.900 maraka.
 Ni novi potpredsjednik Skupštine opštine, lider gradiškog DNS-a Vladimir Janković, neće ovu dužnost obavljati za male pare. Radiće za platu od 2.300 maraka mjesečno. U skladu sa predizbornim sloganom svoje partije: “Mi znamo kako”, Janković sada pokazuje kako zna sebi obezbijediti lagodnu i profitabilnu poziciju. Za razliku od svog prethodnika na toj funkciji, koji je volontirao, Janković je odlučio da posao potpredsjednika lokalnog parlamenta obavlja profesionalo. On će da “zaledi” radno mjesto profesora u srednjoj Tehničkoj školi i da se posveti biznisu u svom privatnom preduzeću. Dok u slobodno vrijeme bude rukovodio svojim privatnim biznisom, plata i doprinosi će mu redovno mjesečno lijegati iz Budžeta opštine Gradiška. Toliko o humanosti nove vlasti u Gradišci.
Novom sistematizaijom radnih mjesta u opštinskoj adminstraciji, novi načelnik Gradiške je pokazao da u SNSD-u ne vlada jedinstven stav kada su u pitanju rezultati Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Dok Milorad Dodik i vlast RS osporavaju rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, Adžić je upravo te rezultate uzeo kao parametar za održavanje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji.
Po tom osnovu će broj zaposlenih povećati sa 154 na 172, jer po Zakonu o lokalnoj samoupravi RS, u opštinskoj administraciji maksimalno smije biti troje zaposlenih na 1000 stanovnika.
Među novo zaposlenim je i novi vozač načelnika opštine.
  Iz njemu znanih razloga Adžić nije želio da ga vozi vozač koji je vozio prethodnog načelnika. Ipak on dosadašnjem vozaču nije dao otkaz već je zaposlio još jednog koji će opštinu Gradiška koštati dodatnih 1.300 maraka mjesečno. Novi načelnik će uz novog vozača dobiti i novi automobil, pa će tako, valjda lakše podnijeti veliku brigu o socijalno ugroženim stanovnicima ove opštine. Za građane Gradiške, makar pojedine, nema sumnje, idu bolji dani.