Dec 2, 2016

Ministar i načelnik (za)obilaze kancerogenu školu u Gradišci



piše: Miljan Kovač
Ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević je ispunio “obećanje” dato tokom predizborne kampanje.  Malešević je 29.09.2016, godine zajedno sa Zoranom Adžićem, sada načelnikom, a tada kanadidatom za načelnika opštine posjetio Osnovnu školu “Danilo Borković” u Gradišci. Oni su tad najavili početak njene rekonstrukcije u okviru projekta “Energetska efikasnost”. 
Malešević je, kako su prenijeli mediji, tim povodom izjavio da “nije predložio prekid nastave u toku radova, nego je preporučio da se nastava organizuje na takav način da se vodi računa o bezbjednosti učenika”. (portal “Moja Gradiška”, 29.09.2016). (Tada je rečeno i da će radovi biti okončani u roku od 60 dana, ali o tom po tom.)
U ponedjeljak 28.11. ove godine otpočeli su radovi na uklanjanju azbestnih ploča sa krova škole, a da nastava, kako je mnistar u kampanji i “obećao”, prethodno nije prekinuta. Uklanjanjem azbestnih ploča na nepropisan način, stvara se koncentracija kancerogenog azbesta u vazduhu, što predstavlja vrlo ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Zbog bojazni za njihovo zdravlje većina roditelja je odlučila da narednih dana neće slati djecu u školu. Savjet roditelja, ove škole je na vanrednoj sjednici 29.novembra donio Odluku da se zbog moguće nedozvoljene koncentracije azbestnih mikro vlakana u vazduhu, djeca ne šalju u školu.
Četiri dana nakon početka radova opasnih po zdravlje djece, reagovalo je I Ministarstvo prosvjete. Ministarstvo je u četvrtak, 01.12.2016. odobrilo Odluku Savjeta roditelja o prekidu nastave. Nastava će zbog radova na rekonstrukciji krova biti obustavljana od 02. do 13 decembra.
Četvrti dan od početka opasnih radova i odluke roditelja da djecu ne šalju u školu, i načelnik opštine Zoran Adžić, je “našao vremena” da primi predstavnike Savjeta roditelja i zamoli ih za “mir i strpljenje”. Ni on ni ministar Dane Malešević , koji je takođe iz Gradiške, od ponedjeljka, nisu našli vremena da posjete školu “Danilo Borković” i na licu mjesta se uvjere kakvim opasnostima su djeca u toj školi izložena. A o kakvoj opsnosti je riječ javno je progovorio i ljekar dr Tihomir Mihajlović iz Gradiške.
“Azbestne ploče, odnosno njihova prašina je kancerogen prvog reda.
U toku su brojne virusne infekcije među školskom decom, koje dodatno narušavaju imunitet dece.Trebalo bi decu osloboditi nastave dok god traju radovi na krovu i to nadoknaditi pre letljeg raspusta. Svu zaštitnu opremu ( koliko znam ) poseduje Higijenološko- epidemiološka služba u Domu zdravlja i ona se može dati radnicima na privremenu upotrebu. Ja kao roditelj i kao lekar neću pustiti svoju osmogodišnju ćerkicu u školu, dok se radovi ne završe.
Znanje se može nadoknaditi, zdravlje ne.
Ne postoji lek za bolest pluća koja se zove AZBESTOZA, kao ni za karcinom koji nastaje udisanjem mikrovlakana azbesta.
Prvi znakovi bolesti za karcinom nastaju tek posle 15 godina”, rekao je dr Mihajlović u izjavi koja se širi po društvenim mrežama, obzirom da lokalni mediji u Gradišci o ovoj temi “najradije ćute” ili prenose samo one informacije kojima se  pokušava negirati postojanje opasnosti od koje roditelji strahuju.
Istovremeno, na zahtjeve roditelja da se izvrši stručno mjerenje prisustva štetnih čestica azbesta u vazduhu, nadležni se prave ili “nenadležni” ili “neopremljeni”. Navodno u Republici Srpskoj niko nema takvu opremu, što je zaista poražavajuća činjenica, ako je tačna. Međutim to nikome ne smije biti opravdanje za izlaganje djece opasnosti.
Nije to opravdanje ni za načelnika Aždića, ni za ministra Maleševića koji su roditelje i djecu iz škole “Danilo Borković” prepustili same sebi. Sramotno je da roditelji samoinicijativno zovu preduzeća i institucije širom BiH, pa i regiona i raspituju se ko posjeduje opremu za mjerenje štetnih čestica.
Malo više vremena za ovu školu Malešević i Adžić su imali u vrijeme predizborne kampanje. Sada se peru od odgovornosti, a tada su sebi pripisivali i one zasluge koje im ne pripadaju.

Predizborno hvalisanje kako je inicijativa za rekonstrukciju škole potekla od Zorana Adžića, narodnog poslanika, čijom zaslugom je navodno obezbijeđeno 580.000 km za rekonstrukciju škole, demantovao je Savjet roditelja. Kratko pamćenje javnosti jeste karta na koju političari često igraju, ali ona nije opravdanje za nedostatak sluha i odgovornost za probleme istih onih građana koji su prije smao dva mjeseca “na koljenima” preklinjani za koji glas više.