Jan 8, 2017

Pravo (na) slavlje – ravno do dna

piše: Miljan Kovač
Sutra će jedni PRAVO na SLAVLJE, da, „slave Republiku  Srpsku“, koju su ti isti gurnuli RAVNO do DNA. Ni to im nije dosta, pa je guraju još dublje – valjda na dno dna.
Rade to, između ostalog, i suprotstvaljanjem ustavnom poretku države čiji je Republika Srpska dio.
Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, sviđale se one nekome ili ne, jeste pilanje grane na kojoj Republika Srpska „sjedi“.  Teško je povjerovati da ONI koji to rade, nisu toga svjesni. Jesu itekako, ali briga njih. Status Republike Srpske njima nikada nije bio bitniji od ličnog statusa, koji im donosi materijalne blagodati o kakvim ogromna većina građana Republike Srpske može samo da sanja.
ONI tom narodu, koji se valja po dnu na koje su ga gurnuli, nemaju šta podnuditi osim nacionalističke demagogije iza koje se skrivaju.  Da su imali iskrene namjere da sačuvaju Dan Republike Srpske, onda bi to i učinili, na zakonit i ustavan način. Onda ne bi ni pravili referendumski cirkus  kojeg su se i sami odrekli. Uostalom, nisu se mnogo bunili ni kada su ukinuti grb ili himna Republike Srpske...Prije toga su prihvatili ukidanje Vojske Republike Srpske...Zašto bi sada Dan Republike Srpske bio važniji od svega toga što je ukinuto? Zašto tada nisu raspisivali referendume i inatili se Ustavnom sudu? Nisu jer tada im to nije bilo u interesu. Oni rade samo ono što je njihov trenutni interes. Oni krše i Ustav Republike Srpske jer pozivajući na slavlje pozivaju na PRAVOSLAVLJE, zaboravlajući nepravoslavne građane Republike Srpske. Nema Republike Srpske, bez ravnopravnosti svih njenih građana. Znaju oni i to, ali nije njima ni do SLAVLJA ni do PRAVOSLAVLJA, već isključivo do lične slave i bogatstva koja ona sa sobom nosi. Bili su ONI i komunisti i reformisti i agnostici i pravoslavci.. a biće i katolici, muslimani, budisti.. i šta god treba samo ako procijeni da će im to donijeti privilegije i bogatstvo...
Ko su ONI? Režim je prislonio merdevine uz stablo i s njega obrao što se moglo obrati i strpati u džepove. „Opozicija“ drži merdevine i ljubomorno moljaka one gore  da i njih puste malo na stablo.  ONI su SVI isti i jedno ih razlikuje to što nisu u istoj poziciji.  Nazivaju ih „lopovima“, a oni njih „izdajnicima“.
Sutra će „lopovi“ i „izdajnici“ PRAVO na SLAVLJE. Slaviće ono što su uništili ili ono što su lično stekli dok su NAS uništavali.

Nije do njih do NAS je.