Mar 1, 2017

U Gradišci uskoro nova koalicija na vlasti
 „Izvor“ je, iako ima isti broj odbornika kao i DNS, dobio značajno vredniji paket u vlasti, unutar ove stranke negoduju i zbog, popustljivosti  Zorana Adžića i SNSD-a prema „Izvoru“.
Kao primjer navode nedavnu odluku o opremanju stana u Turjaku dr Tihomiru Mihajloviću v.d. direktoru Doma Zdravlja Gradiška, za što je izdvojeneo 5.000 konvertibilnih maraka


piše: Miljan Kovač
Nakon samo par mjeseci nesmetanog funkcionisanja aktuelna vlast u Gradišci nalazi se pred velikim iskušenjem usljed sve zategnutijih odnosa među koalicionim partnerima. Načelnik Zoran Adžić i SNSD-a, kao najveća vladajuća partija nalaze se u vrlo delikatnoj situaciji zbog sukoba među manjim koalicionim partnerima. Nesuglasice između DNS-a i koalicije „Izvor“ oko raspodjele koalicionog parčeta vlasti započele su odmah po okončanju lokalanih izbora prošle jeseni, a posljednjih dana eskaliraju do te mjere da su ih u SNSD-u shvatili kao vrlo ozbiljnu prijetnju opstanku aktuelne vlasti na čelu ove opštine.
Osim što sve češće primjedbuju da je „Izvor“, iako ima isti broj odbornika kao i DNS, dobio značajno vredniji paket u vlasti, unutar ove stranke negoduju i zbog, kako kažu sagovornici, popustljivosti Zorana Adžića i SNSD-a prema „Izvoru“.
Kao primjer navode nedavnu odluku o opremanju stana u Turjaku dr Tihomiru Mihajloviću, v.d. direktoru Doma Zdravlja Gradiška. Za kupovinu namještaja u stanu koji se nalazi u okviru ambulante u Turjaku kod Gradiške, odlukom Upravnog odbora Doma zdravlja Gradiška, izdvojeno je 5.000 konvertibilnih maraka. Paradoks je da se Mihajloviću, koji radi u Gradišci, oprema stan u Turjaku, dok ljekar koji radi u Turjaku na posao u tamošnju ambulantu putuje iz Gradiške. U Domu zdravlja i u Opštini ovakvu kupovinu namještaja Mihajloviću pravdaju time što on, navodno poslije radnog vremena u Gradišci radi i u Turjaku. Da li je plaćen prekovremeno za sada je nepoznanica. Opštinska organizacija tzv. „Izvorne SDS“ na čijem čelu je bio Mihajlović nedavno se „utopila“ u Ujedinjenu Srpsku (US) Nenada Stevandića. Mihajlović je formalno predsjednik opštinske organizacije te stranke, ali stvarni šef je bivši SDS-ovac Slavko Dunjić. Obaveze Zorana Adžića i lokalnog SNSD-a prema njemu su ogromne. U raspodjeli vlasti „Izvoru“ su između ostalog, pripale vrlo vrijedne rukovodne pozicije u Apoteci,  „Galenfarmu“ i Domu zdravlja, kao i najinteresantnija odjeljenja u opštinskoj upravi, poput Odjeljenja za finansije ili Odjeljenja za Boračko invalidsku zaštitu.
S druge strane, Adžić ima obaveze i prema DNS-u zbog koalicionih odnosa ovih stranaka na nivou Republike Srpske. Sve glasnije zaoštravanje koalicionih odnosa, ipak bi se moglo obiti o glavu DNS-u.
U prilog tome ide činjenica da bi i „Izvor“ (odnedavno US) ali i mnogi u SNSD-u najradije DNS izbacili iz koalicije i podijelili njihov kolač vlasti.
Za skupštinsku većinu u Gradišci je neophodan minimum od 16 odbornika. Većinu bi mogli da formiraju odbornici SNSD-a, „Izvora“ i Socijalističke partije uz pomoć odbornika manjina Saše Mašića koji se sve čvršće veže za vladajuću većinu. Svjestan da takva većina ne bi bila pouzdana, Adžić je u proteklom periodu vodio razgovore sa pojedinim odbornicima iz opozicionih redova. Prema pouzdanim informacijam sa nekim od njih je na korak do sklapanja dogovora, što znači sigurno nogiranje DNS-a iz vlasti. Koalicioni partneri imaju puno primjedbi na rad pojedinih kadrova DNS-a na direktorskim pozicijama.
S druge strane veliko je nezadovoljstvo i u unutar DNS-a. Mnogi koji su aktivno radili u predizbornoj kampanji i doprinijeli solidnom rezultatu te stranke u Gradišci, a od učešća u vlasti ne vide nikakvu ličnu korist, ne gledaju blagonaklono na bahatost predsjednika Opštinskog odbora Vladimira Jankovića. Za razliku od svog prethodnika na toj funkciji, koji je volontirao, Janković je odlučio da posao podpredsjednika lokalnog parlamenta obavlja profesionalo za platu veću od 2.000 KM. On će da “zaledi” radno mjesto profesora u srednjoj Tehničkoj školi i da se posveti biznisu u svom privatnom preduzeću. Dok u slobodno vrijeme bude rukovodio svojim privatnim biznisom, plata i doprinosi će mu redovno mjesečno lijegati iz Budžeta opštine Gradiška.
Mnogo je nezadovoljinih i u “Izvoru”. Neki od od najagilnijih aktivista ove stranke u predizbornoj kampanji, nakon izbora nisu dobili ništa. Oni sve češće, svojim rukovodiocima spočitavaju, po njima, nepotrebno ustupanje funkcija DNS-u bez koga bi se mogla formirati vlast.  Treba imati na umu da i u DNS-u i u “Izvoru” ne gledaju sa simpatijama na najmanjeg koalicionog partnera Socijalističku partiju, ali iz pragmatičnih razloga taj front ne otvaraju jer im je međusobni obračun ipak prioritet. Naravno svi ovi unutarkoalicioni i unutarstranački ratovi u Gradišci za sada se uglavnom odvijaju iza zatvorenih vrata odakle ipak cure informacije. Prema tim informacijama samo je pitanje dana kada će sukob biti prenesen u skupštinske klupe i šta će biti “okidač” novog političkog prestrojavanja koje je u Gradišci neminovno. U Svakom slučaju načelniku Adžiću nije lako izaći na kraj sa koalicionim partnerima, a ni vremena kada su vladajuću većinu činili svi osim SNSD-a, nisu tako daleko bila da bi se lako zaboravila. Politika je ipak vještina (ne)mogućeg.