Oct 29, 2016

Gdje si bio u septembru, A.Plenkoviću?


























Nisam čuo da je neko od naših  pozicionih ili opozicionih lidera, reagovao na izjavu premijera Hrvatske da bi Bosnu i Hercegovinu trebalo temeljno preurediti. Uzalud se Andrej Plenković upinjao da kao gost u Sarajevu održi lekciju svojim domaćinima kako bi oni vlastitu kuću trebali urediti pa da to bude po volji našem zapadnom susjedu. Niko, pa ni većina medija ovome, u najmanju ruku nepristojnom, a ja bih se usudio reći, i skandaloznom nastupu Andreja Plenkovića nije ukazao nikakvu pažnju. A i zašto bi, kada je Andrej u nevrijeme došao u Bosnu i Hercegovinu - državu u kojoj se vremenom zove samo period predizborne kampanje. Čim izbori prođu, a naročito u prvim predizbornim mjesecima vrijeme potpuno stane i taj period se zove "nevrijeme". U nevrijeme lideri vladajućih i opozicionih partija odmaraju i pokušavaju povratiti snagu koju su potrošili u predizborno vrijeme vršeći svoje "patriotske" zadatke na odbrani nacionalnih interesa koji su u tom periodu pred izbore nekako najugroženiji.  Tako, npr. svaki put sa približavanjem datuma izbora jačaju i napadi sa svih strana na Republiku Srpsku. Zle spoljne sile , potpomognute onim iz Sarajeva i uz podršku "domaćih izdajnika" tada jurišaju na suverenitet, ime, nadležnosti Republike Srpske.  Vlast RS tada okuplja sve patriotske snage i kreće u odlučnu odbranu, ne prezajući u toj borbi ni od raspisivanja referenduma bez obzira na pitanje koje će na tom referendumu građanima biti postavljeno. Opozicija  u tim teškim vremenima, kada su u pitanju "nacionalni interesi" zbija redove sa onim na vlasti i staje u jedinstven front odbrane Republike Srpske i srpskih nacionalnih interesa. Po tom pitanju,  kažu kod podjela nema.  I tada međutim u opoziciji znaju da su ovi na vlasti opljačkali i uništili Republiku Srpsku, da su se ne zakonito obogatili, da su zaposlili svoju djecu u institicije... ali to im ne smeta, jer "nacionalni jedinstvo" je iznad svega pa makar ono značilo i "pakt sa đavolom". Naravno samo pod jednim uslovom: Ako taj pakt donosi glasove "nacionalno ugroženog" naroda. Taj narod je možda i gladan, ali, njegovi hrabri vođi i branioci pomažu šta mogu - para i posla nemaju, to su ostavili sebi i svojoj djeci - ali malo asfalta i javne rasvjete po skoro pustim selima i puno "nacionalno jedinstvo", uvijk dobro dođu. (Glad se lakše podnosi na osvijtljnom asfaltu, nego na neosvijetljnom makadamu).
Sličana situacija je u u "Većem BH entitetu".
Da je Andrej Plenković u Sarajevo mogao doći u vrijeme predizborne kampanje, ali tada još nije bio hrvatski premijer, i progovorio, kako je progovorio juče, još pominjući da mu je na prvom mjestu interes Hrvata u BiH,  naišao bi na snažanu liniju odbrane "suvrene i cjelovite" Bosne i Hercegovine, a u njegovoj izjavi bi se jasno prepoznla i "pogunbna priča o trećem entitetu" na šta "pravi BH patrioti" nikada neće pristati. Ko zna, možda bi neko i zazvečao malo oružejem i poručio da to "bez rata neće biti moguće". Ovako, treći entitet gdje ga niko ne vidi, nije vidio ni Dragan Čović. Vjerovatno se uhvatio za glavu: Ne uspostavlja se "treći entitet", dragi moj Plenkoviću krajem listopada , kada su izbori već odavno prošli. Gdje si bio u rujnu mjesecu kada su Hrvati u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini najugroženiji?"
Ja sada zamišljam ovakvu situaciju: lideri SzP, SNSD,SDA;SBB,HDZ - da jedinstveno osude ne izjavu Andreja Plenkovića, već to što hrvatski premijer ovakve izjave daje sa zakašnjenjem od mjesec dana, čime je ugrozio borbu za samostalnost Republike Srpske, ukidanje entitete u Bosni i Hercegovini i napore na uspostavljanju Hrvatskog entiteta u BiH.
Još samo da vodeći opozicionari u RS na sve ovo suzu puste i zaključe: "Imali smo iskrene namjere, ali je Plenković to zloupotrijebio", a i čekali smo da Dodik (ne)reaguje pa da mi onda na organima SzP razmotrimo mogućnost kako da (ne)reagujemo.
Uostalo, uskoro će i "svinjokolj".