Nov 19, 2016

Bez beretki trojka, sama protiv Nikole Dronjka



piše: Miljan Kovač
Na visini zadatka bio je “urednik” emisije na ATV-u. On je određivao o čemu smije, a o čemu ne smije da se govori. Kada, kako i koliko da se govori i pažljivo motrio na “neprijatlja Republike Srpske”, koji nikada ne spava. “Ja ne dozvoljavam da se ovdje govori o fašizmu”, uzviknuo je urednik, kada se mladi buntovnik Nikola Dronjak usudio reći da Režim u Republici Srpskoj sve više poprima oblike fašizma. Dok je voditelj odvažno najavljivao reklame, urednik je Dronjku jasno stavio do znanja da se, dok fašizam vlada o fašizmu govoriti ne smije. A to što je naš Dragi vođa (nije lijepo da našeg  srpskog diktatora, nazivamo tiraninom, ili šefom mafije…) najavio da će da ko “drukčije kaže, kleveće i laže”, biti zaveden u Crnu knjigu, nije ništa zbog čega bi trebalo “frkisati”.  Kako sam razumio ili možda nisam, bolje “ćutati i gledati svoja posla”… Svakako treba čestitati na hrabrosti voditelju koji se, osim što je pravovremeno najavljivao reklame, u jednom trenutku usudio jasno i glasno reći: “Znate, možda crne liste nisu, baš…popularne… “ Da ga urednik na vrijeme nije prekinu, možda bi smo čuli i šta je to popularno: možda digitalne crne liste, 3D crne knjige, elektronski spiskovi izdajnika u kombinaciji sa ekološkim gasnim komorama… To je  valjda sada u modi… Ali rečeno je da se o fašizmu, pardon modi, ne smije govoriti…. Dakle, stavlja se na znanja da u Republici Srpskoj nema fašizma, i da svako ima pravo na slobodu govora i mišljenja, a ko drugačije kaže za početak će završiti u Crnoj knjizi (ili možda nekoj njenoj trenutno popularnijoj varijanti).
Drugi gost u studiju, Rajko Vasić, ni ovaj put pokojnike nije ostavljo na miru. Nakon što je nedavno javno na svom blogu vrijeđao pokojnog Milana Vukelića, koji je otvoreno suprotstavljanje mafiji platio glavom, Vasić je sinoć nasrnuo na pokojnog Željka Kopanju, novinara koga je optužio da je stajao iza studentskog bunta protiv njega i Partije.
Iznenađujuće je da se Vasić u studiju nije pojavio sa čeličnim šljemom i čeličnim krstom oko vrata, ali vjerovatno mu je voditelj, koji pomno prati modu, skrenuu pažnju da šljmovi više nisu “in”. Modni hit su crvene beretke, još od devedesetih. Urednik bi mu posudio svoju, ali nije mogao da je nađe u mnoštvu šajkača, šljemova, šubara, titovki, ruskih šapki, američkih kačketa, fantomki i drugih kapa i čarapa koje je u zadnjih četvrt vijeka pronosao…

U studiju je ostala, upražnjena jedna stolica. Uredniku nije bilo po volji da u nju sjedne Nebojša Vukanović. Insistrao je da on odredi koga će SDS da pošalje u njegovu emisju. Zaboravio je , valjda, da on nije urednik u SDS-u.Tamo je samo bio po zadatku. Insistrano je da to bude Milan Milićević predsjednik Glavnog odbora SDS-a, jer se znalo da on neće, ne može doći. Uostalom nisu u studiju bili ni drugi ljudi drugih stranaka. Cilj je bio da Nikola Dronjak bude sam protiv svih. Oni nisu naučili tri na dva. to je za njih preopasno, više vole tri na jedan, ili deset na jedan, kako se može vidjeti u ranim video radovima koje je urednik snimao po Kotor Varošu, dok je još znao gdje mu je beretka i gdje mu je šef.